Startkapitaal

Startkapitaal

Startkapitaal is steeds meer te vinden in allerlei soorten en maten beschikbaar voor uw onderneming. Lees hier verder over uw mogelijkheden

U heeft als ondernemer niet altijd genoeg vermogen om uw plannen uit te voeren. Dan is het een optie om rond te kijken naar de verschillende mogelijkheden op de markt.

Bankkrediet

Banken zijn vaak de eerste kredietverleners waar men aan denkt bij het opstarten van een onderneming. Een bank heeft veel experts in dienst die in de meeste gevallen uw ondernemingsplan als belangrijkste achten bij het besluit tot kredietverstrekking.
Als u nog in loondienst bent is lenen meestal geen probleem. Het is een mogelijkheid om een rekening-courantkrediet aan te vragen, dit is het meest in trek. Een optie daarbij is om tot een bepaald bedrag rood te kunnen staan. Ook biedt een bank persoonlijke leningen aan. Vaak tegen relatief voordelige rentes voor zelfstandig startende ondernemers en dito voorwaarden.

Regeling durfkapitaal

Wellicht de meest bekende vorm van startkapitaal is durfkapitaal of venture capitaal, in de volksmond wordt dit nog vaak de Tante Agaath lening genoemd. De Tante Agaath lening staat tegenwoordig bij de Belastingdienst bekend als de regeling durfkapitaal. Durfkapitaal wordt u aangeboden uit uw directe familie- of kennissenkring. Ook zijn er bepaalde externe kredietverleners, angel investors, die altijd bereid zijn om te investeren in veelbelovende bedrijven. De Engelsen noemen de groepen Family, Friends en Fools. Door deze regeling kunnen zij genieten van fiscale voordelen.

Ook vermogende personen, vaak oud-ondernemers, kunnen geld inbrengen in uw onderneming. Het grote voordeel is dat een ervaren ondernemer veel kennis heeft en een netwerk waar u gebruik van kunt maken. Het nadeel kan zijn de bemoeienis die een dergelijk persoon automatisch mee brengt. Het is dus belangrijk dat er een klik is tussen u en de angel investor.

Startkapitaal in de vorm van ‘venture capital’

Er zijn vele bedrijven die zich specialiseren in het ondersteunen van jonge veelbelovende bedrijven. In de markt van startkapitaal valt er veel geld te verdienen onder het mom van hoe meer risico, des te meer rendement er te behalen valt. Venture capital is dan ook populair bij bepaalde gespecialiseerde bedrijven, die dan echter ook inspraak willen hebben.

De durfkapitalisten zullen vaak in een of andere vorm bij het operationele en zakelijke beleid betrokken willen zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het hebben van een plaats in de RvC (Raad van Commissarissen), door het geven van raad of door het beschikbaar stellen van hun opgebouwde netwerk. De participatie zullen zij vaak voor enkele jaren willen vastleggen, waarna zij hun aandeel in de onderneming willen verkopen.

Bij venture capital draait het vaak om zeer grote bedragen. Bedrijven die niet de optie hebben om aandelen op de markt te brengen zijn daardoor minder populair bij deze investeringsmaatschappijen. Een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof) vallen dan ook vaak af. Bedrijven die echter een veelbelovend ondernemingsplan te bieden hebben of pas opgestarte bedrijven die in korte tijd veel verdiend hebben en meer nodig hebben om uit te breiden, zullen vaak in het oog springen bij deze investeerders. Het kan dan een interessante optie voor u zijn. Zij gaan qua adviseren veel verder dan de reguliere bank en ook hun ingelegde bedragen zullen vaak groter zijn.