Starterskrediet met een WAO uitkering

Starterskrediet met een WAO uitkering

Bent u arbeidsongeschikt en u ontvangt een WAO uitkering? Ook voor u lenen is lenen mogelijk. Lees hier over starterskrediet met een WAO uitkering.

Wanneer u een WAO uitkering heeft, is uw inkomen vaak laag. In veel situaties heeft de arbeidsongeschikte echter weinig mogelijkheden om uit deze situatie te geraken. De overheid heeft om onder andere deze redenen het een ander geprobeerd te veranderen voor de WAO’ers. Het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekering (UWV) of een tak ervan, het UWV Werkbedrijf is een aanbieder van leningen voor diegenen die moeilijk aan het werk komen zodat u geld kunt lenen met een WAO uitkering.

Wanneer kunt u geld lenen met WAO uitkering

Logischerwijs is een gevolg van de crisis, de noodgedwongen hogere eisen (onder door de Europese regelgeving, Basel III etc.) die banken stellen aan potentiële klanten. Personen met een uitkering en mensen met een negatieve BKR vallen dan in principe meteen af. Gelukkig is het UWV minder veeleisend door de ondersteuning van de overheid studiefinanciering of zorgtoeslag. Op deze manier wordt het een stuk toegankelijk voor bijna iedereen om een bepaalde lening af te sluiten.

Om een potentiële ontvanger van een lening te zijn moet u een uitkering van het UWV ontvangen en bij een commerciële instelling (bank of andere financële instelling) geen lening kunnen krijgen. De lening moet in alle gevallen worden terugbetaald, ook als de onderneming niet naar wens verloopt. Het UWV voert daarom altijd eerste een uitgebreide toetsing uit voordat u in aanmerking komt om het krediet te ontvangen.

Vormen starterskrediet

De volgende gedachte gaat waarschijnlijk veelvuldig door het hoofd van vele doemdenkers, als u er een bent dan is deze waarschijnlijk: dit alles is alleen mogelijk tegen hele hoge rentepercentages. Niets is minder waar. U kunt kiezen voor een borgstelling of een lening. Het UWV kan garant staan voor de lening die u krijgt van een commerciële instelling of het UWV leent u het geld tegen een rente van 8%.

Bedrag starterskrediet met een WAO uitkering

De bedragen die je kunt lenen met behulp van het UWV zijn maximaal 33.366 euro (2012), dit is voor de meeste WAO’ers een bedrag waar ze normaal gesproken naar konden fluiten. Het is ook wel logisch dat het niet om hogere bedragen gaat, omdat arbeidsongeschikten nog meer dan andere ontvangers van krediet een risicogroep vormen.

Indien men niet meer kan voldoen aan haar verplichtingen, kan het geld nog moeilijker bijeengesprokkeld worden dan bij vergelijkbare situaties van arbeidsgeschikte ondernemers. Immers kan de arbeidsongeschikte persoon niet zomaar 1,2,3 gaan solliciteren bij een of ander uitzendbureau.

Termijn
Het UWV bepaalt binnen welke tijdspanne u de lening afgelost moet hebben. U betaalt dus geen interestkosten. Als u binnen de gestelde termijn betaalt, betaalt u slechts administratiekosten. Dit is relatief voordelig, deze kosten zijn zeker te overzien.

U dient als ondernemer niet te onderschatten wat er mogelijk is met plusminus 30.000 euro. doen. Het kan een heerlijke vakantie betekenen, een nieuwe televisie, een kleine renovatie in huis of het ontspannen gevoel dat al je rekeningen van deze maand al afbetaald zijn.