Crowdfunding

Crowdfunding

Geld lenen zonder tussenkomst van een bank? Dan moet u op zoek gaan naar een onderhandse lening. Crowdfunding is zo’n lening waar u via de massa geld kan verzamelen, zonder bank!.

Crowdfunding is een fenomeen dat ontstaan is in de VS en is een typische vinding uit het digitale tijdperk. Rond de millenniumwisseling is dit ontstaan in Amerika en later overgewaaid naar Europa. Er zijn vele voordelen verbonden aan crowdfunding, geld verzamelen van de massa. Als meerdere mensen geïnteresseerd zijn in uw bedrijf leggen zij een bepaald bedrag in. Dat is niet alleen een indicatie van een groot potentieel dat in uw bedrijf schuilt, waardoor zij winsten kunnen behalen, maar dit betekent ook dat u een groot geldbedrag bij elkaar kunt sprokkelen. Velen zullen de buzz volgen wat een groot voordeel kan zijn voor u.

Wat is crowdfunding ?

Crowdfunding gaat als volgt: Een ondernemer staat aan de start van een project, maar heeft onvoldoende eigen vermogen of onvoldoende zekerheden voor een bank. Om toch kapitaal bijeen te krijgen biedt de ondernemer in kwestie het project aan op een van de vele crowdfundingsites. Hierbij vermeldt diegene wat zijn streefbedrag is. Zodoende kan iedereen via deze website investeren in het project. Het idee erachter is dat veel individuen een steentje bijdragen dat deze kleine investeringen tezamen het kapitaal van de projecten volledig dekken.

Dit is anders dan bij bankkrediet of bij angel investors (of business angels), waarbij er slechts een enkele of meerdere investeerders een groot geldbedrag inleggen. Bij crowdfunding is het the crowd, Engels voor het publiek of de mensenmassa, funding is een van de Engelse woorden voor financiering.

Crowdfunding is dus een nieuwe soort van de onderhandse leningen ontstaan in 2004 in Amerika en ongeveer 5 jaar later overgewaaid naar het Europese continent. Het idee is simpel gezegd hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ook is het mogelijk zelf bepaalde voorwaarden te bepalen. Crowdfunding is dus een vorm van bedrijfskrediet zonder tussenkomst van een bank (een onderhandse lening) of een andere financiële intermediair.

Crowdfunding aanvragen

Op het internet zijn er verschillende crowdfundingsites te vinden, als u surft op zo’n zogeheten crowdfundingplatform dan kunt u van daar kijken naar tientallen mogelijkheden.

U kunt bepaalde investeerders zelf benaderen of u kunt een oproep plaatsen zodat investeerders u benaderen. Het afsluiten van de overeenkomst vindt ook via het internet plaats. Het is aan te raden om met meerdere partijen te onderhandelen, want u kunt onderling bespreken wat de voorwaarden zijn. Crowdfunding een begrip van dit digitale tijdperk. De overheid vindt het een prachtig iniatief en zal ook doorgaan met het creëren van zo simpel mogelijke voorwaarden.

Voordelen van crowdfunding

Deze mogelijkheid om krediet te ontvangen heeft vele voordelen voor alle partijen. Crowdfunding is ten eerste een flexibele manier om vanwege de voorwaarden die tussen de geldnemer en geldgever(s) bepaald kunnen worden. Ook is deze vorm van kredietverstrekking snel, betrouwbaar en vernieuwend. De heren Rutte en Samsom hebben dan ook beloofd om de voorwaarden te vergemakkelijken en alles te doen om deze ‘crisisbestrijder’ beter te promoten. Voor de Nederlandse economie is dit een echte win-win situatie.

Er zijn inmiddels vele commerciële crowdfundingbedrijven waar bedragen van meer dan een miljoen worden verzameld. Ook is het een optie voor starters maar voor langer gevestigde ondernemers.